Predstoji izgradnja centralnog spomenika srpskim žrtvama u Bratuncu

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović razgovarao je danas u Bratuncu sa načelnikom ove opštine Nedeljkom Mlađenovićem i predstavnicima srpskih udruženja proisteklih iz rata o izgradnji centralnog spomenika srpskim žrtvama Podrinja u Bratuncu i stambenom zbrinjavanju porodica iz boračkih kategorija.

Sastanku je prisustvovao i ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić.

Milunović je rekao da će biti izgrađen spomenik za 3.267 žrtava u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu iz srednjeg Podrinja

“To će biti simbol ogromnog stradanja našeg naroda u ovoj regiji. Za to stradanje niko nije odgovarao i to je izgleda, opredjeljenje sudova BiH da se procesuiraju oni koji su počinili zločine nad ostalim narodima, a da Srbi nemaju tu satisfakciju da budu zadovoljeni tužbama podignutim protiv onih koji su počinili zločine nad našim narodom”, kaže Milunović.

On je istakao da će u Bratuncu biti izgrađen spomen-kompleks, koji treba da predstavlja simbol stradanja srpskog naroda na ovom području i da je danas okvirno utvrđena lokacija gdje će biti podignut spomenik, te da će uskoro biti dogovoreni i ostali detalji.

“O ovome ću upoznati premijera i Vladu Republike Srpske i očekujem da ćemo već iduće godine krenuti sa radovima”, pojasnio je Milunović.

Govoreći o stambenom zbrinjavanju boračkih kategorija, Milunović je precizirao da je Vlada Republike Srpske po posebnom programu u Bratuncu zbrinula 186 porodica.

“Za 116 su izgrađeni stanovi, 70 je riješeno nepovratnim novčanim sredstvima, a trenutno su 72 prijavljene porodice za rješavanje stambenih pitanja. Nadam se da će uskoro biti završena obrada tih podataka i da ćemo doći do konačnog broja zbrinutih kako bi u ovoj opštini završili stambeno zbrinjavanje porodica poginulih boraca i ratne vojne invalide od prve do četvrte kategorije”, zaključio je Milunović.

Mlađenović je rekao da je sa ministrima Milunovićem i Trninićem razgovarao o izgradnji spomenika nastradalim Srbima u Podrinju što je pokrenula Vlada Republike Srpske i regulisanju imovinskih odnosa lokacije za izgradnju spomen-kompleksa.

On je naveo da je u toku priprema neophodne dokumentacije za izgradnju spomenika, te dodao da je na sastanku bilo riječi i o stambenom zbrinjavanju porodica iz boračkih kategorija.

“Raduje što Vlada Republike Srpske znatnu pažnju posvećuje našoj opštini i očekujemo da će to doprinijeti bržem rješavanju pitanja o kojima smo danas razgovarali, ali i izgradnji graničnog prelaza kod novog mosta `Bratoljub`, te obilaznice oko Bratunca”, istakao je Mlađenović.

Tekst preuzet sa: Srna

Nema komentara

Napišite komentar