Референдум нова политичка пријетња мањинама у Хрватској

Срби у политичком запећку


Заступници националних мањина одлучују о свим питањима из надлежности Хрватскога сабора, осим о повјерењу Влади и доношењу државног прорачуна, стоји у једном од два референдумска питања

Над (пре)осталим Србима у Хрватској увијек је некакав „Дамоклов мач“. Најновије витлање мача је у сакупљеним и прије неки дан преданим потписима за расписивање референдума. Није проблем у референдуму као најнепосреднијем облику демократског одлучивања, већ у његовој суштини. Потписи за референдум од 13. до 28. маја сакупљани су на фону антимањинске хистерије, а сам циљ референдума усмјерен је ка максималном ускраћивању права националних мањина. Иако их је заиста веома мало у односу на укупни број становника и стварно су и политички и буквално мањина, у држави су некима вишак! Укупно је 328.738 мањинаца од чега су најбројнији Срби којих је 186.633 и то на папиру а у стварности их је знатно мање. Иза генералне маске да је референдум покренут ради измјене изборног закона, крије се настојање да се мањинским заступницима који се бирају у парламент у оквиру посебне изборне једнице и бира их се укупно 8 од чега троје Срба, одузме право да одлучују о састављању владе и расправи о државном буџету. Другим ријечима да им се одузме алат за политички рад и да се сведу на декор и фикус.

 

У оптицају два референдумска питања


Прво је “Јесте ли за то да се чланак 72. Устава Републике Хрватске мијења и гласи: ‘Хрватски сабор има најмање 100, а највише 120 заступника, који се, на темељу опћег и једнаког бирачког права, бирају непосредно тајним гласовањем. Припадници националних мањина бирају највише шест заступника у Хрватски сабор. Заступници се у Хрватски сабор, осим заступника националних мањина, бирају према суставу размјерног представништва.”

Друго: “Јесте ли за то да се иза чланка 72. Устава Републике Хрватске дода чланак 72.а који гласи: ‘Заступници националних мањина одлучују о свим питањима из надлежности Хрватскога сабора, осим о повјерењу Влади и доношењу државног прорачуна.’”

Прво је инкасирало 405 342 гласа, а друго 407 469. Јасно видљиво да је интересантније било ово друго којима се директно мањинама ускраћују политичка права и преводи их се, по ко зна који пут и по ко зна више којој основи, у грађане другог реда! Организатор потписивања Грађанска иницијатива „Народ одлучује“ потписе је предала у 38 кутија хрватском Сабору који треба даље поступати.

 

Провидна манипулација бројкама


Три елемента већ сада у овој фази могућег референдума боду очи и вријеђају здраву памет. Први је да је организаторима требало 17 дана да саберу све папире, прегледају их и предају. Рекоше како се дуго путује од Дубровника до Загреба! Ако већ ово рађа сумњу, а рађа, то је минорно у односу на друга два елемента.

Други елемент је да је апсолутно немогуће да све и један предани потпис буде технички исправан! А организатори кажу да ни на једном није било грешке. Задржимо се само код овог већег броја. Код другог референдумског питања. То је 407469 различитих парафа, имена, презимена, адреса становања, ОИБ-а… Писаних са неколико хиљада различитих волонтерских рукописа и исто толико различите боје и дебљине „тинте“. Све то сте добили са хиљада разних мјеста. И све то у двије седмице морате прегледати и утврдити аутентичност. И не нађете ни једну једину грешкицу! Па то је побогу људи само што се ОИБ-а тиче 4 482 159 различитих комбинација!!! И да се баш баш нико није забунио; уписао криву или пермутовао цифру или је записао у криву „коцкицу“? Немогуће.

Трећи ванздраворазумски елемент је чињеница да умјесто да предају мањи број потписа, што би било сасвим и искуствено и логички када се утврде нетачни подаци, они су их предали чак 17 –ак иљада или пет одсто више у односу на раније најављени број. По завршетку пописа који законски може трајати 14 дана, а почео је 13. маја, саопштено је да је подршку првом референдумском питању дало 397.024, а другом 390.189 грађана. За прво питање предано је 8318 потпис више, а за друго 17 128!!! Подсјећам да је за расписивање референдума потребно прикупити потписе 10 посто бирача, односно 374.470 потписа. Очито да је радио шапирограф у ванзаконском року! Сама по себи ова три апсурда била би довољна да се посумња у вјеродостојност покретача референдумске иницијативе. О поштеним намјерама илузорно је и помислити!

 

Мањинце би саћерали у ћошак политичког ринга


Ако се неком ове манипулације бројкама чине безопаснима, много је опаснија суштина онога што кроз те бројке жели провести иницијатива „Народ одлучује“. Узгред грађанска је само утолико што по дефиницији неформално окупља људе који желе јавно дјеловати, а по својој природи и суштини окупља разне лобистичке профиле и центре који би жељели (додатну) моћ у друштву. Сасвим случајно напомињем да, поред осталих, иза ове иницијативе стоји и католичка црква! Уосталом један од закона који регулише рад оваквих група је Закон о орташтву!!!

Манипулација бројкама је опасна подлога за много, по мањине, опаснију суштину. Кроз маску промјене изборне технологије жели се држављане РХ, уставом равноправне грађане, припаднике националних мањина искључити из процеса политичког одлучивања. Након сабијања у ћошак политичке арене шта је слиједеће?

Сумњам да је иједан од волонтера сакупљача потписницима читао комплетан садржај питања. Питало се вјеројатније колоквијално; „јесте ли за да мањине (читај Срби, па читај даље Пуповац…и тако разне варијације на задану тему) не одлучују о битним питањима у држави?“. Тако је и лакше и једноставније и ефикасније.

Да је сваки од тих 407469 прочитао свако слово и зарез у тексту питања, ехо јавног дискурса био би и на броју заступника и на изгледу изборних јединица и о томе треба ли два или можда пет преференцијалних гласова? Не, етером „зује“ само отровне вербалне стрелице према мањинама, посебице Србима!!! Стрелице које би мањинце да закују на позицији политичких фикуса.

Обзиром да мањинци и данас када су равноправни актери политичког ринга, тешко наилазе на разумјевања за рјешавање проблема својих заједница, шта би тек било када би настојање Иницијативе успијело?

Били би у нокдауну, једва дисали на конопцима и чекали да судија одброји до осам за крај борбе! Пардон, не чак ни до осам већ до шест (мандата) на колико бих их свела господа из Иницијативе.

На потезу је Уставни суд који ће пресудом јесу ли или не референдумска питања противна Уставу усмјерити кормило нашег брода. Напријед у свијет ил у мрачни средњи вијек са његовим иначицама у не тако давним добима у којима је бити у мањини (по било којој основи) значило бити за (јавни) одстрел!!!

Боро Ркман

Нема коментара

Напишите коментар