Skup “Za Republiku Srpsku”; Puna podrška institucijama

U Banjaluci je u parku “Mladen Stojanović” održan skup “Za Republiku Srpsku”, koji je organizovalo više udruženja veterana Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Vojska Republike Srpske stvorila je Republiku Srpsku i njene institucije u krvavom ratu u kome je živote dalo više od 30.000 najboljih sinova i zato i Republika Srpska i njene institucije moraju da budu sačuvane i odbranjene od onih koji ih intenzivno napadaju, poručuju predstavnici boračkih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

19.30 – Predsjednik Udruženja Veterani Republike Srpske Duško Vukotić izjavio da je potrebno da borci koji su stvarali Srpsku jasno pokažu jedinstvo.

– Jako je bitno da očuvamo put srpskog vojnika i srpskog policajca – poručio je Vukotić  i dodao da je poruka onog skupa – smijeniti Lukača.

Vukotić je uputio dva pitanje i srpskom članu Predsjedništva BiH  – Hoćemo li ostati vojno neutralni i da li će Lukač ostati na čelu policije.

19.00 – Predsjednik Istočne alternative Vojin Pavlović istakao je da srpski narod treba da se ponosi što ima ministra Lukača.

18.55 – Branislav Okuka predsjednik udruženja Čast otadžbine rekao je da je Srpska životni rezultat generacija koje su je stvorile.

– Srpska je stvorena je protiv želje skoro čitavog svijeta – rekao je Okuka i dodao da traže poštovanje za svaku prolivenu krv. Naveo je da je jasno zašto je ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač meta.

– Nama je zadatak da sačuvamo institucije Srpske – poručio je Okuka.

18.50 – Majka poginulog borca Jasna Živkov poručila je okupljenima da svaka od njih dobro zna za šta su ginuli njigovu sinovi.

– Ja vas pozdravljam u ime 30.000 porodica srpskih boraca u ime majki i svih onih ženica koje su izgubile svoje muževe i sinove, a i one koji su rasli prethodnih godina uz njene institucije – istakla je Živkova.

18.45 – Predsjednik Udruženja veterana Garda Panteri Petar Cvjetinović rekao je da su oni jedni od organizatora skupa.

– Mi ćemo uvijek ovako reagovati i braniti institucije koje smo stvorili.

18.40 – Pukovnik Cvijo Popović je građanima poručio da je prije 24 godine završen oružani sukob, a da je rat nastavljen protiv Republike Srpske iz FBiH, Hrvatske i zapada.

– Moramo na svoja pokoljenja prenijeti ljubav prema Srpskoj i prema onima koji se bore za nju – rekao je on.

18.20 – Skup je počeo obraćanjem komandanta Druge krajiške brigade Milorada Savića Čiče.

On je na skupu “Za Republiku Srpsku”, poručio da su večeras ovdje da podrže Republiku Srpsku i njene institucije koje su u ratu sačuvane i odbranjene.

– Srpska je stvorena voljom srpskog naroda. Da nismo večeras ovdje, iznevjerili bismo svoje zadatke i ciljeve -rekao je Čiča.

Savić je rekao da je na sceni specijalni rat protiv Republike Srpske i da se vide mentori koji žele da ruše njene institucija. On je rekao da saborci neće dozvoliti kaljanje ugleda Dragana Lukača.

——

Skupu prisustvuju predsjednica Republike Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, premijer Radovan Višković, ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač, lider SP-a Petar Đokić, predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, lider NDP-a Dragan Čavić, te članovi stranaka koje čine vladajuću koaliciju, predstavnici nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata…

Učesnici skupa nose zastave Republike Srpske i Srbije.

Predsjednik Udruženja “Veterani Republike Srpske” Duško Vukotić izjavio je juče da je zbog pokušaja nedavnog urušavanja institucije Narodne skupštine potrebno da borci koji su stvarali Srpsku dođu na skup i jasno pokažu jedinstvo.

Okupljanje je zakazano nakon incidenata, na sjednici Narodne skupštine, na kojoj je razmatran Program reformi BiH.

Istovremeno u parku se održava i protest opozicije.

Policijska uprava Banjaluka nije zabranila održavanje nijednog od prijavljenih javnih skupova, a policijski službenici izvršavaju obezbjeđenje u skladu sa svojim ovlaštenjima, saopšteno je ranije iz ove uprave.

Tekst preuzet sa: rtrs.tv

Nema komentara

Napišite komentar