Srbijada u Čikagu najveći srpski sportski događaj u Sjevernoj Americi

U Čikagu je početkom septembra održana je Srbijada, fudbalski turnir koji je u dva dana okupio skoro 10 hiljada Srba iz Sjedinjenih Država i Kanade. Na turniru je učestvovalo preko 60 ekipa srpskih fudbalskih klubova iz američkih i kanadskih gradova u kojima živi brojnija srpska zajednica.Oni su se takmičili u kategorijama od pionira pa do veterana, a zabilježeni su i primjeri da se na Srbijadi takmiče i tri generacije iz jedne porodice.

Pobjednik je tim “Ujedinjeni Srbi” iz Nju Džersija, koji će prema tradiciji slijedeće godine biti domaćin ove najveće srpske sportske manifestacije u Sjevernoj Americi. U finalu su pobjedili istoimenu fudbalsku ekipu iz Milvokija.

Najuspješniji najmlađi učesnici bili su „Hamiltonski Srbi“ iz Kanade.

Na imanju Srpske bratske pomoći nedaleko od Čikaga domaćin 27. po redu Srbijade bio je Fudbalski klub „Republika Srpska“ iz Čikaga.

Prvenstveno sporta radi, ali i radi druženja, upoznavanja, zabave, srpske muzike, folklora, tradicije i uživanja u srpskim specijalitetima, veliki deo učesnika došao je iz američkih i kanadskih gradova udaljenih i po nekoliko hiljada kilomtara.

S. Dančuo

Nema komentara

Napišite komentar