U Barajevu održana manifestacija „Sačuvajmo ognjište od zaborava“

U organizaciji Udruženja izbjeglih, prognanih, raseljenih i doseljenih lica “Novo ognjište” iz Barajeva u sali Kulturnog centra ove opštine održano je 11. zavičajno veče pod nazivom „Sačuvajmo ognjište od zaborava“.

Nastojimo da sačuvamo sjećanje na mjesto odakle dolazimo. To nam niko iz srca ne može uzeti. Barajevo je objeručke prihvatilo stotine izbjeglih lica kako iz Hrvatske i Bosne tako i sa Kosmeta. Rodno ognjište nije samo kuća u kojoj smo rođeni i odrasli, već i rodbina, prijatelji, drage komšije i kolege svi oni sa kojima smo pili kafu, vodili duge i prijateljske razgovore, zajedno išli u školu… – rekla je u najavi programa nadahnuta voditeljka Danijela Stanisavljević.

Nakon himne “Bože pravde” u izvedbi Srbskih pravoslavnih pojaca, ovaj skup je blagoslovio mjesni sveštenik Vlada Dimić, koji je primjetio da ima puno simbolike u činjenici da se ovo sabranje dešava na veliki pravoslavni praznik Miholjdan.

Himna pokazuje naš vapaj i želju da Gospod bude u srcima našim. Na današnji praznik u kome slavimo Svetog Kirija Otšelnika znamo da nije sila u vlasti i sila u moći, već je sila u ljubavi i blagoslovu Božijem. Svu tugu koju nosite u srcu i nedaće koje ste ponijeli iz vašeg zavičaja možete da nadoknadite u međusobnoj ljubavi, u mjestu svog današnjeg življenja, pitomom Barajevu – poručio je otac Vlada i pozvao na molitve i presvetoj Bogorodici pozivajući okupljene na osveštanje Sabornog Hrama u Guncatima zakazano za naredno jutro.

Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta rekao je da je “Novo ognjište” jedno od udruženja koje nastoji u okviru svojih mogućnosti da njeguje i afirmiše običaje, tradiciju i kulturu našeg naroda koji je iz raznih razloga došao u Srbiju i našao svoje mjesto na području opštine Barajevo.

Upoznat sam sa činjenicom da je svaki peti stanovnik ove opštine prognan sa svog ognjišta i kada se uzmu u obzir i oni koji su prije ratnih dešavanja svoj dom pronašli u Barajevu zaključujemo da je veliki procenat današnjih Barajevaca rodom i porijeklom sa onih prostora na kojima su nekad živjeli Srbi. Barajevo je pozitivan primjer sloge, jer u njemu žive građani iz svih područja. Upravo zato Srbija i Republika Srpska treba još snažnije i više rade na jačanju duhovnog i kulturnog jedinstva srpskog naroda. Potrebno je da prevazilazimo podjele među nama, čuvamo svoj jezik i pismo poštujemo svoju Srpsku pravoslavnu crkvu. Treba da afirmišemo moralne vrijednosti naših predaka, da se međusobno pomažemo, uvažamo, poštujemo i praštamo svjesni da samo jedinstveni možemo da jačamo i kao kao država i kao narod – poručio je Linta.

Porukom “čuvajući naše ognjište, čuvamo i naš srpski identitet”, domaćim skupa i predsjednik Udruženja Jovo Dobrijević je gostima poželio dobrodošlicu i zahvalio se na pomoći Gradskoj opštini Barajevo, Kulturnom centru Barajevo, kao i brojnim sponzorima koji su pomogli ovu manifestaciju.

U nastavku programa publika je mogla da uživa slušajući narodnog guslara Slavka Jeknića.

Stihove svojih pjesama kazivao je dr Rajko Srdić.

Već po tradiciji, još iz vremena dok je Udruženje Novo Ognjište vodila prerano preminula Marijana Borković u Barajevu je nastupila muška pjevačka grupa i folklorna sekcija ZU” Banija”.

Publici se igrom predstavio i jedan od mlađih folklornih sastava KUD “Ćirilo i Metodije” iz Busija.

Pjesmom posvećenoj junacima sa Košara probudili su emocije prisutnoj publici.

Tradicionalno u Barajevu je nastupila i muška pjevačka grupa udruženja “Podgrmeč” iz Žitišta.

Tereza Babić recitovala je stihove epske pjesme “Car Lazar privoleva carstvu nebeskome”, a mladi Nikola Nikolić kazivao je stihove pjesme “Plava grobnica”.

Nadahnut ovim stihovima svoje pjesme kazivao je i Miloš Bajić, koji je ukazao da je “majka Srbija stradanje doživjela mnogo prije Krajišnika“.

U Mauthauzenu je u Prvom svjetskom ratu 1914. i 1915. godine internirano 55.000 Srba. Na tamošnjem vojničkom groblju počiva 8.000 srpskih vojnika. Ovaj logor poslužio je kao obrazac mnogim drugim u kojima su stradali civili, a među kojima su i dječji logori u Sisku i Jastrebarskom. Nadahnut posjetom tom groblju objavio sam knjigu “Krst i pet kamenova” – rekao je Bajić.

Zavičajnu poeziju obojenu tugom i nostalgijom kazivao je pjesnik Momir Kragulj.

Da bi događaj ipak bio završen u veselom raspoloženju pobrinuo se vokalni solista Dragan Komazec koji je mini koncertom zavičajnih pjesama prisutne podigao na noge, zaigralo se i kolo.

Uoči samog programa u holu Kulturnog centra Barajevo otvorena je i izložba slikara amatera inspirisana zavičajem.

Na dvedesetak slika predstavljeni su radovi Gorinke Nikolić, Anke Kukoleče, Munjaz Jusović, Slavke Bolić i Svetlane Petković.

Tekst i foto: Trifko Ćorović

Tekst preuzet sa: slobodnahercegovina.com

Nema komentara

Napišite komentar