U Jasenovcu gledala rijeke dječje krvi

Osamdesettrogodišnja Milka Ćurgus Gostović, koja je kao sedmogodišnjakinja odvedena u ustaški logor Jasenovac, ispričala je da je gledala kako rijeke dječije krvi teku pored baraka gdje su spavali, te da danas ne može da sluša kada Hrvati pričaju o Jasenovcu.

Gostovićeva kaže da mijenja kanal kada na televiziji čuje da Hrvati pričaju o Jasenovcu i kažu da nisu ubijali, a ona je kao sedmogodišnje dijete svjedočila raznim zvjerstvima ustaša.

“Gledala sam kako muškarce ubijaju maljevima na obali. Djecu su ubijali u logoru kraj barake. Još čujem majke kako kukaju za njima. A tog seljaka koji krvniku govori `samo ti radi svoj posao` najbolje sam zapamtila”, prisjetila se Gostovićeva starca Vukašina koga je Srpska pravoslavna crkva kanonizovala.

Ona je za “Večernje novosti” ispričala da je “Crna legija” u ljeto 1942. godine sprovela zbjeg sa Kozare u logor na Savi, gdje je mrtvih bilo toliko da se nije moglo izbrojiti.

Prisjećajući se ulaska u logor, baka Milka je navela da je to bilo strašno i da ne zaboravlja sliku kako muškarci kleče, a ustaše ih udaraju maljem u glavu i guraju u rijeku.

“Ako verujete, bilo je jutara kada bismo izašli iz barake i videli potoke krvi kako se pored slivaju. Tih noći čula bi se cika, urlanje, plač i piska majki. Oni su odvajali decu od matera i ubijali ih. Neka žena, ustaškinja, crnka, bila je najveći krvolok”, priča osmadesettrogodišnja Milka.

Ova starica, rodom iz Pobrđana kod Kozarske Dubice, koja danas živi u Beogradu kaže da je sa sedam godina osuđena da se sjećam Jasenovca svakog dana kada se probudi.

Preuzeto sa: SRNA

Nema komentara

Napišite komentar