U Kragujevcu predstavljena knjiga Miloša Kordića “Bilo jednom na Baniji”

U organizaciji Udruženja Srba iz Hrvatske “Nikola Tesla” Kragujevac, juče je u Galeriji NB “Vuk Karadžić” u Kragujevcu promovisana knjiga “Bilo jednom na Baniji” poznatog i cijenjenog književnika sa Banije Miloša Kordića.

Udruženje Srba iz Hrvatske “Nikola Tesla” Kragujevac imalo je čast da organizuje ovu izuzetno lijepu i dragocjenu promociju u Narodnoj biblioteci “Vuk Karadžić” Kragujevac. Zahvalni smo dragom prijatelju Milošu Kordiću na trudu i volji da dođe među Kragujevčane, kao i književniku Mirku Demiću i dr Dušanu Bogičeviću koji su svaki iz svoga ugla, s ljubavlju i sjetom govorili o Baniji, knjizi i autoru Milošu Kordićau, lijepim i biranim riječima kakva je i Banija i autor knjige Miloš Kordić.” – kaže Milan Ljubović, predsjednik Udruženja Srba iz Hrvatske “Nikola Tesla” Kragujevac.

Prozni zapisi autora iznikli su iz sjećanja i nadahnuto govore o banijskom zavičaju i značajnim ličnostima u oblasti nauke, umjetnosti i kulture. Knjiga donosi i brojne istorijske i geografske podatke o ovom kraju, i 4000 manje poznatih i gotovo zaboravljenih lokalizama. O knjizi su govorili prof. dr Dušan BogičevićMirko Demić i autor. Program je vodila Sanja Živković.

„Zavičaj je u javoru, hrastu, topoli i brezi, u psu lutalici…On je u srcu mog jezika. Ljudska radost i patnja takođe su zavičaj. I zavičaj su mi uvijek ljudi. Prošao sam Evropom od Škotske do Sibira, od Sjevernog do Sredozemnog mora, i uvijek je moj zavičaj bio sa mnom, i u meni. On mi je uvijek ona divna, nikad pročitana knjiga. Nikad dogledana slika. Nikad i nigdje čistiji vazduh od banijskoga“.

(Miloš Kordić)

Tekst preuzet sa: banija.rs

Nema komentara

Napišite komentar