Cvijeta Knežević – žena kosac

Cvijeta Knežević, jedna od rijetkih žena koje imaju za hobi kosidbu, rođena je u selu Gelići, kod Kotor Varoši u Republici Srpskoj, a od 1980. godine živi u Bačkom Dobrom polju, selu u samom srcu Bačke.

Kosidbu je, kaže, zavoljela još od malih nogu gledajući djeda i oca kako kose u rodnom kraju, a danas se takmiči širom Srbije i regiona u ovom starom srpskom „sportu“.

„ Moj otac Rade i majka Jela Gelić imaju nas četiri kćerke. Ja sam treća po redu. Mene su uvijek više privlačili takozvani, muški poslovi u odnosu na ženske, valjda zbog toga što je moj otac šta god da je radio uvijek i mene vodio sa sobom, tako da sam ja od djetinjstva u polju. Otac je želio sina, a pošto ga nije dobio, i sestre i ja smo naučile da kosimo sa 13 godina“, priča kroz smijeh Cvijeta dok ekipi „Srpskog kola“ pokazuje fotografije sa takmičenja u kosidbi, a ima ih mnogo.

„Igrala sam i fudbal za ženski FK „Vojvodina“ i „Indeks“ iz Novog Sada. Prvi takmičarski otkos napravila sam na kosidbi u Bukovcu. Imam osvojena dva prva mjesta iz Smedereva 2016. i 2017. godine, a drugo i treće mjesto sa međunarodnog takmičenja u Sloveniji. Prošle godine u Republici Srpskoj u Smoljanima –Bosanski Petrovac, osvojila sam prvo mjesto, na Magliću 2015. i 2016. takođe prvo mjesto“, ponosno ističe Cvijeta koja je u ovom hobiju otišla i korak dalje pa je danas predsjednik udruženja „Vojvođanska kosidba“ i organizator kosidbe u Bačkom Dobrom Polju.

Cvijeta je i porodično uspješna i ostvarena supruga i majka.

„Živim sa suprugom Željkom u srećnom braku već dvadeset godina. Imam sina Milana i kćerku Milanu. Oni su mi najveća podrška i motivacija u svemu što radim“, naglašava naša sagovornica Cvijeta koja je danas zaposlena u firmi „Carnex“ u Vrbasu, a kako nam je ispričala u životu je radila često teške poslove da bi svojoj djeci omogućila pristojan život .

„Život nas nauči svemu. U mojoj porodici samo ja sam zaposlena, a uz to otplaćujemo stambeni kredit“, otvorila je dušu hrabra Cvijeta ali se sjaj u njenim očima pojavio ponovo kada smo je pitali za rodni kraj.

„Juče sam stigla iz rodnog sela Gelići. To je selo u planini kroz koje protiče prelijepa rijeka Vrbanja. Škola nam je bila daleko, to je mene i moju porodicu i odvelo u Bačko Dobro polje. Rado odlazim tamo, a imam želju da organizujem jednu kosidbu u mom selu, a voljela bih i da podstaknem saradnju Kotor Varoši i Vrbasa kao opština“, završava ovaj razgovor Cvijeta sa pozivom svim ljudima dobre volje koji mogu finansijski da joj pruže podršku da bi odlazila na kosidbe van Srbije, poput Slovenije i Republike Srpske, a broj telefona na koji se Cvijeti mogu javiti potencijalni donatori je 064/504-7925.

novinar „Srpskog kola“
Vesna Vuković

Nema komentara

Napišite komentar