vece banijaca 1

Deveto veče Banijaca u Beogradu

Zavičajno udruženje Banijaca, potomaka i prijatelja Banije je u petak 27. maja u restoranu Belvud u Beogradu organizovalo je tradicionalno deveto banijsko veče na kome se skupilo oko 500 ljudi. Predsednik ovog udruženja Miroslav Kovjanić pozdravio je sve prisutne kao i uvažene goste, a nakon njega skupu se obratio Bogdan Rkman dožupan Sisačko-moslavačke županije. – Prenosim svima pozdrave iz danas puste Banije, kako bi veliki Njegoš opisao “A ja što ću, ali sa kime ću? jedna slamka među vihorove…” Mi na Baniji živimo kao slamka, ali ostali smo čestiti, iskreni i istrajni u čuvanju svog srpskog identiteta -rekao je Rkman i dodao: – Dok god čuvate u sebi Baniju u sredinama u kojima sada živite, namjerno ne kažem u novom zavičaju, jer on je uvijek samo jedan, postoji nada i za naše bolje sutra. Počastvovan sam saradnjom sa ovim udruženjem, zajedno pokušavamo da nešto napravimo. Kad dolazite u zavičaj učite svoju djecu da znaju gdje je Dvor, Glina i gdje su sva naša banijska sela, da dobro znaju gdje su im korijeni… Nakon njega riječ je dobio profesor poznati etnomuzikolog i kompozitor Dimitrije Golemović. – Kažu da je istorija ljudskog roda, zapravo istorija migracija. To je karakteristično za ove prostore, jer pre nego što su se naselili na Baniju tamošnji Srbi su živjeli u Crnoj Gori, Hercegovini… Svi smo mi sa istog jezgra i nosimo iste karakteristike. Kada se čuje pjesma ona dira direktno u srce, baš kao što i tambura iz vašeg kraja daje mnogo više od onoga što taj prost instrument daje.

U nastavku večeri publika je mogla da čuje žensku i mušku pjevačku grupu “Banija”, a publiku je uz tamburicu i usnu harmoniku zabavio legendarni Rade Putnik.U sklopu večeri koju je vodila mlada Sandra Končar održana je i tombola u kojoj je glavna nagrada bila televizor, a prikupljala se i pomoć za teško bolesnu Marijanu Borković, poznatog krajiškog pjesnika, slikara, humanistu i reprezenta Banije i Krajine, koja je smogla snage da dođe i otpjeva nekoliko pjesama. Skupu su, izmežu ostalih, prisutvovali zamjenik predsjednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu u Skupštini Srbije Miodrag Linta, predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica Mile Šapić, predsjednik Zavičajnog kluba Kordunaša Petar Šaula, predsjednik udruženja “Nikola Tesla-Plandište” Nikola Vezmar, predsjednik Nogomentog kluba “PPG RUJEVAC” Milan Vujčić, advokat Sandra Glavaš i mnogi drugi…

U razgovoru za Srpsko kolo predsjednik udruženja Miroslav Kovjanić prisjetio se početaka rada ovog udruženja koje je zvanično svoj život otpočelo prije deset godina. Danas osim centrale u Beogradu udruženje ima i svoju podružnice u Prigrevici i Novom Sadu. Ovom prilikom Kovjanić je najavio i neke aktivnosti koje uskoro predstoje. – Već 12. juna u Ugrinovcima na terenima OŠ “Stanko Marić” organizujemo tradicionalni turnir u malom fudbalu na kome već sada znamo da će biti više od 30 ekipa. Takmičenje se odvija u konkurenciji seniora i veterana, na raspolaganju su dva terena i u toku istog dana biće poznati novi šampioni. On je podsjetio na istorijat ovog turnira. – Prvih 7 godina ovaj turnir se igrao u Banovcima i nekako u praksi u većem broju su bili prisutni igrači koji su rodom ili porijeklom sa Banije. Upravni odbor je donio odluku da se ne pravi razlika među ljudima, tako da je on za sve jednak. Insistiramo na zvaničnom nazivu u kome stoji da su članovi svi prijatelji Banije, smatramo da je svaki učesnik na turniru neko ko poštuje naš zavičaj.

Banijci su vrlo aktivni i tokom ljetnih mjeseci, pa pored odlaska za Svetog Iliju u Blinju, za Preobraženje po tradiciji i muška i žesnka pjevačka grupa odlazi u Rujevac, a planira se i učešće ekipe na turniru u malom fudbalu. Udruženje radi i na podizanju kulturne svijesti, pa će tako u septembru u Dvoru na Uni biti održano književno veče ljudi koji su rodom i porijeklom sa Banije. – Koristim i ovu priliku da sve naše prijatelje pozovem da se odazovu akciji prikupljanja knjiga koje ćemo tom prilikom uručiti bliblioteci u Dvoru na Uni. Već 25. septembra u Ugrinovcima biće održano Banijsko pleteno kolo na kome će biti pozvane brojne folklorne grupe iz više mjesta u Srbiji. Kovjanić je najavio i dolazak fudbalera iz Dvora na Uni.

Kovjanić ističe da udruženje predstavlja pravu sponu među zemljacima – U februaru smo po prvi put napravi Okrugli sto na koji smo pozvali sve privrednike Banije. Bila je to prilika da se međusobno upoznaju i da se razmene mnoge ideje, možda razviju i neka partnerstva koja bi pomogla donijeti višestruku korist. Naredni susret privrednika predviđen je za oktobar. Banijci znaju da sve vijesti iz zavičaja mogu naći na portalu ovog udruženja “Banija onlajn”.

                                                  Trifko Ćorović

(Da otvorite sliku u punoj veličini kliknite na nju)

Nema komentara

Napišite komentar