Литучи: Срби, Јевреји Роми су жртве Холокауста

Универзитетски професор из Бруклина Бери Литучи поручује да је геноцид у Југославији у Другом свјетском рату дио Холокауста и да су Срби, Јевреји и Роми у истим гробницама.

Литучи, који је 1997. године основао Институт за Јасеновац наводи за недјељник „Печат“ да не треба заборавити „каква је била улога Римокатиличке цркве након рата у спасавању не само Алојзија Степинца, већ и осталих злочинаца“.

„Такође сви знамо куда су водили `пацовски канали` /којима су бјежале усташе/. Отуда не треба да чуди да су САД, након разлаза са Стаљином, склапајући савез са Југославијом, захтијевале да се истина о логорима за истребљење у Независној Држави Хрватској никада не исприча до краја“, истиче Литучи.

Он сматра да историја не треба да остави простор за дебату о броју жртава у Јасеновцу.

„Не треба инсистирати на тачном броју јасеновачких жртава. Како је то данас могуће утврдити? Али, ако то не можемо да утврдимо, постоје необориви докази који говоре у прилог страдању огромних размјера“, наглашава Литучи.

Он подсјећа на изјаве фашистичких и нацистичких колаборатора, од Фон Лера преко Глезе Хостенауа до команданата СС-а у Београду, који су рекли да је крајем 1942. године било јасно да се до тог времена радило о 200.000 жртава – 120.000 у Јасеновцу и 80.000 Старој Градишки.

„Негирати свједочења колаборациониста представљало би злочин против историје, јер је ријеч о примарним историјским изворима“, напомиње Литучи.

На питање зашто се Хрватска нигдје не спомиње као земља одговорна за геноцид у Другом свјетском рату, Литучи истиче да се „пред очима цијелог свијета догађа вишедеценијска велика и срамна ревизија историје“.

„Јевреји разумију да, ако нека држава пориче Холокауст, то значи да је та држава вјероватно антисемитска…Али то значи и да је, уколико нека држава пориче да су Срби били жртве геноцида у Другом свјетском рату у Независној Држави Хрватској, то знак да је расистички настројена према Србима“, оцјењује Литучи.

Он је организовао изложбе о Јасеновцу, а у Парку сјећања на Холокауст у Њујорку 2005. постављен је спомен-камен страдалима.

„Чекали смо пет година да Јасеновац добије споменик у Њујорку, јер су Вашингтон и хрватска влада чинили све да се то не деси“, објашњава Литучи и напомиње да су споменици постављени и у Берлину и Франкфурту и да су промијењена обиљежја тако да је сада укључен и Јасеновац.

Текст преузет са: Срна

Нема коментара

Напишите коментар