Na prijedlog Linte održana sjednica Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije na temu srpskih žrtava genocida u NDH

Na prijedlog predsjednika Odbora Miodraag Linte 22. aprila održana je 15. Sjednica Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije sa jedinom tačkom dnevnog reda –  Sjećanje na žrtve genocida u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, povodom 74 godine od proboja poslednjih jasenovačkih logoraša. Predsednik Odbora Miodrag Linta na početku sjednice, između ostalog, istakao je  da je 22. april dan kada su 1945. godine poslednji zatočenici najveće fabrike smrti na Balkanu u Drugom svjetskom ratu Jasenovac izvršili proboj a preživjelo je njih svega 128. Linta je posebno naglasio  da u Hrvatskoj od dolaska Tuđmana i HDZ-a na vlast 1990. godine do danas traje proces rehabilitacije zločinačke NDH i ustaške ideologije i negiranje ili umanjivanje srpskih žrtava genocida.  Odbor za dijasporu i  Srbe u regionu Skupštine Srbije  je prvi put održao sjednicu na temu srpskih žrtava genocida u NDH i Jasenovca.

Na sednici su, pored članova Odbora,  prisustvovali prof. dr. Vasilije Krestić; Stefan Radojković, sekretar Odbora za Jasenovac Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve; Dušan Bastašić, predsjednik Udruženja Jadovno iz Banjaluke; Slavko Milanović, predsjednik Udruženja logoraša Jasenovac; Milinko Čekić, počasni predsjednik Udruženja logoraša Jasenovac; Snežana Dragosavljević, potpredsjednik Udruženja logoraša Jasenovac i Jelena Radojčić i Ranko Bujić, članovi UO Udruženja logoraša Jasenovac. Članovi Udruženja govorili su inicijativama koje su podnosili Narodnoj skupštini i drugim državnim i međunarodnim institucijama i istakli da očekuju da će u budućnosti nailaziti na više razumijevanja i podrške od nadležnih institucija.

Linta je na kraju sjednice rekao da će predložiti da se na narednoj sjednici Odbora usvoje, između ostalog, slijedeći zaključci i dostave nadležnim državnim organima: osnovati Memorijalni centar srpskih žrtvava genocida NDH čiji bi jedan od glavnih zadataka bio da konačno popiše srpske žrtve;  donijeti Deklaraciju o genocidu Nezavisne države Hrvatske nad Srbima Romima i Jevrejima tokom Drugog svjetskog rata; podići spomenik žrtvama NDH; podići spomenik stradaloj djeci u NDH; podići spomenik Dijani Budisavljević,  dati nazive ulica i trgova s ciljem njegovanja kulture sjećanja na počinjeni genocid u NDH (Ulica žrtava genocida NDH, Ulica jasenovačkih žrtava, ulica žrtava genocida nad Srbima i dr.)

Informativna služba
Saveza Srba iz regiona

Nema komentara

Napišite komentar