Наковачки „Извор“ прославио пунољетство

Културно умјетничко друштво „Извор“ из Накова, прославио је свој осамнаести рођендан. У препуној биоскопских сали, посљедњег априлског дана, представили су се на препознатљив начин својих разиграних фолклорних корака и љепотом изворног пјевања. Осим редовног извођачког ансамбла и  дјечје групе, своју играчку даровитост показали су и фолкористи који су у „Извору“ од његовог постања – Изворово извориште. Цјеловечерњи рођендански концерт одисао је чарима и богатством народног фолклора у виду игара и изворних пјесама као и у љепоти приказа народних ношњи у свакој од тачака.

Сања Роквић од јануара ове године нова је предсједница КУД „Извор“, у који је закорачила као дјевојчица. Роквићева је наступала у свим Изворовим играчким групама. И даље је у редовној постави извођачког ансамбла.
– Желим да у нашем наковачком „Извору“ увијек извиру нове кореографије, да се усавршавамо на свим пољима које његујемо. То су култура, традиција и обичаји српског народа. Циљ ми је да се одржимо у квалитету, да што више малишана закораче у овај здрави начин живота, да се у Накову нешто лијепо дешава – рекла је Сања Роквић.

Како крв није вода и како ивер не пада далеко од кладе, тако је и лако објашњиво откуд Сања у свијету фолклора. Она нам то осмијехом и појашњава.

-Моја мајка Радмила је рођена Дрварчанка. Док као избјеглица није дошла у Наково, играла је КУД-у “ Дрвар“. Усадила ми је сјеме љубави према фолклору. Стално ми напомиње о љепотама и богатству народне ношње, које треба чувати. Од мајке сам научила и да везем народну ношњу. У томе ћу наставити да се усавршавам и пренесем то умијеће на млађе Изворове нараштаје.

У фолклорном концертном дружењу са срдачним Наковчанима испливава једна лијепа животна причица, која потврђује да  фолклор и љубав иду руку под руку.
Како је лијепа Дрварчанка, Данијела Тодоровић, постала Наковчанка, она нам уз осмијех појашњава.

– Мене је срце довело у Наково. Мог супруга Владимира Иванића упознала сам на дрварској познатој манифестацији Дренијади, на којој су и Наковчани учествовали. Љубав која се родила између мене и мог Владимира довела ме је у Наково. Заједно са супругом играм у Извору. Лијепо сам прихваћена. Недостајање ријеке Унац надомјешћујем играњем Уначког кола. Игра је најљепши украс живота.

Иако је у Накову највећи број досељених колонистичких породица из Грахова и Петровца, на Изворовом рођендану сусретосмо још једног Дрварчанина, Бранка Трнинића, пјевача групе „Врело“ Басташице. Није му било тешко да пређе пут дуг око шесто километара како би запјевао са својим јаранима из наковачке мушке пјевачке групе.

– Дошао сам и није ми било тешко. Жеља за лијепом пјесмом и дружењем са драгим земљацима све надјача. Од кад знам за себе, за пјесму знам. Чини ми се да сам прије запјевао него што сам проговорио. Отац ми је пјевао, брат исто, стриц свирао, а сад и братанац креће нашим стопама. Крајишка пјесма ми је у срцу и души. У избјеглиштву сам дошао у Наково и учествовао у формирању Културно умјетничког друштва у селу. Иако сам се вратио у Дрвар, Наково је остало моје село. Волим људе у њему.


Како и Наково прати она прича да села имају све мање мјештана, па самим тим и дјечице, није зачуђујуће то што се на вечерњој  сцени у Изворовом извођачком ансамблу играју и фолклористи из сусједног Банатског Великог Села. Међусобно се испомажу на наступима. Тако смо као учесника међу Изворашима затекли и Милана Врањеша, умјетничког руководиоца Куд „Марија Бурсаћ“ из Банатског Великог Села.

– Драго ми је што се као комшије поштујемо и притичемо што искуством, што играчима једни другима када је то потребно. Покушавамо да дјеци усадимо здраве норме живота, а то фолклор даје. Окупљамо их да слободно вријеме буду у Куд-у, а не на улици. У Банатском Великом Селу од 130 ђака, колико школа има, њих  70 је Куд „Марија Бурсаћ“. Треба дјеца да знају своју пјесму да пјевају, игру играју, од заборава чувају – каже Врањеш.

Посебну заслужност за успјешност рада и постојање „Извора“ имају Здравко Павлов умјетнички руководилац извођачког анасамбла који је све вријеме од оснивања у КУД-у, Мирјана Рацков умјетнички руководилац дјечјих фолклорних секција и женске пјевачке групе, затим Дуња Гашић руководилац женске пјевачке групе као и Васо Ђурица руководилац мушке пјевачке групе који је такође дио Извора од оснивања.

Наковачко Културно-умјетничко друштво „Извор“ на лијеп начин прослави своје пунолетство. Доби личну карту у којој ће бити назначено да „Извор“ његује традицију да су чувари народне баштине, доносиоци и проносиоци фолклорне љубави.

                                                                                                  Текст: Татјана Рађеновић

Нема коментара

Напишите коментар