obnova crkve Svetog Preobraženja

Počinje obnova crkve u ličkom selu Mutilić

Nakon godina i godina čekanja, konačno je počela obnova hrama Svetog Preobraženja u selu Mutilić pored Udbine u Lici. Hram je izgrađen 1756. godine, a po nekim izvorima još je i stariji i sagrađen je 1638. godine!!! Ustaše su ga zapalile u 2. svjetskom ratu, a razaranje je dovršeno u prošlom kada je miniran.

Zahvaljujući dugogodišnjem zalaganju zastupnika SDSS-a u Saboru za početak radova Ministarstvo kulture je osiguralo iznos od 100 000 kuna odnosno oko 15 000 evra. Istovremeno je u toku postavljanje ograde oko crkve i groblja ukupne dužine 400 metara. Vrijednost ograde je 140 000 kn, a sredstva su osigurana preko Srpskog narodnog vijeca iz Zagreba.

Iz Mutilića koji se u istorijskim izvorima pominje još u 925.-oj godini, su tokom vremena i društvenih previranja nastala još dva naselja Ondić i Krčane, a u novije vreme Mutilić se kao samostalno naselje pominje tek na popisu iz 1991. Tada je evidentirano 85 stalnih stanovnika od čega 79-oro Srba. Deset godina kasnije, na popisu 2011. bilo ih je svega 16. Danas brojka, što stalnih što povremenih stanovnika, je dvadesetak.

B.R.

Nema komentara

Napišite komentar