Sjećanje na narodnog umjetnika Radeta Putnika- Rajkana

Rade Putnik – Rajkan bio je narodni umjetnik i član Zavičajnog udruženja Banijaca, potomaka i prijatelja Banije iz Beograda. Rođen je u Gvozdanskom, Opština Dvor na Uni, 1949. godine.

Do građanskog rata u Hrvatskoj (1991) radio je u RO Slavijatrans Petrinja – služba nabave. Nakon “Oluje” izbjegao je u Srbiju. Po tradiciji porodice od mladih dana bavio se muzikom. Bio je svirač na tamburi – trožici, cimbulama, harmonici i dvojnicama. Vrlo uspješan pjevač izvorne narodne muzike, a posebno ojkače.

Sa sestrom Savom ima posebne zasluge na očuvanju ovog tradicionalnog pjevanja Srba Banije. Snimio je sam ili sa sestrom više CD – ova i drugih tonskih zapisa. U sklopu Zavičajnog udruženja Banijaca u Beogradu aktivno je pjevao u muškoj pjevačkoj grupi na brojnim nastupima. Kao vrstan svirač i pjevač bio je predmet istraživanja etno – muzikologa i kompozitora prof. dr Dimitrija Golemovića. Takođe o njegovu pjevanju ojkače ostao je i zapis u knjizi Pjevaj, ori, prozore otvori, Nenada Grujičića (2017). Pored nastupa bio je aktivan član Upravnog odbora Zavičajnog udruženja Banijaca.

Preminuo je u Beogradu 09. oktobra .2018. godine i sahranjen 16. oktobra 2018. na  Bežanijskom groblju uz veliko prisustvo Banijaca.

Svojim radom i zalaganjem zadužio je brojne Banijce i za to smo mu vječno zahvalni.

Tekst preuzet sa: banija.rs

Nema komentara

Napišite komentar