U izbjegličkom naselju Busije održan deveti festival folklora „Stazama naših predaka“

Busije prestonica folklora


U organizaciji KUD-a „Ćirilo i Metodije“ u Busijama je u subotu, 2. juna održan deveti po redu festival folklora „Stazama naših predaka“ na kojoj su osim domaćina učestvovala i kulturno-umjetnička društva „Španac“ iz Beograda, „Milan Nedić“ iz Brezičana kod Prijedora, „Mladost“ iz Nove Pazove i „Budućnost“ iz Dobanovaca. Ova tradicionalna manifestacija koja se održava u porti Hrama „Svetih Ćirila i Metodija je ove godine posvećena Savi Mrkalju, reformatoru ćirilice i srpskog jezika.

Busije su tog dana bile prestonica igre i pjesme, mladosti, veselja i razdraganosti. Svi učesnici su u veličanstvenom defileu prošetali naseljem.

Prije početka programa okupljene su pozdravili narodni poslanik i predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu u Skupštini Srbije Miodrag Linta i Dragomir Lalić iz udruženja „Otadžbinski pokret“ iz Novog Sada. Linta je odao priznanje „neumornoj“ Snežani Veljo iz KUD-a Ćirilo i Metodije za njen veliki doprinos očuvanju tradicije i narodnih običaja zajedno sa ostalim članovima.

-Po ko zna koji put smo ovdje u našim dragim Busijama, simbolu tragedije i katastrofe progonjenih Srba, ali i simbolu obnove i preporoda i borbe za novi dostojanstven život u novom zavičaju. Teška je to borba u ove tri decenije, borba za uslove dostojne čoveka u 21. vijeku, borba u kojoj se u ime ovog naroda zahvaljujem državi Srbiji. Zahvaljujem joj na dosadašnjem ponašanju, međutim, smatram da treba da čini još više i još jače kako bi se ojačao proces integracije i rješili brojni problemi protjeranih Srba, rekao je Linta. On je ukazao na napredak naselja Busije.

-Vidimo, gradi se škola u Busijama, ali ovdje treba da bude i sve ono što čini jedno moderno naselje, istakao je Linta.

I Dragomir Lalić je istakao velike zasluge Snežane Veljo na postojanju manifestacija kojima se prenosi i održava sve što je dio tradicije Srba iz Krajine i Hrvatske. On je rekao da udruženje “Otadžbinski pokret” radi na formiranju Krajiškog odbora u okvoru Matice srpske u Novom Sadu. Cilj je da da se sabere narodno blago i kako se ne bi zaboravilo ono što je narodno stvaralaštvo i identitet Krajišnika.

Pozdrave vladike sremskog Vasilija preneo je prota Milorad Nikčić.

Rajko Desnica, umjetnički rukovodilac KUD-a „Milan Nedić“ iz Brezičana rekao je za Srpsko kolo da je u Busijama nastupio drugi folklorni ansambl, dok je prvi to veče nastupio na „Večeri Kozarčana“ u Domu vojske.

-Ovde smo svake godine, a naši prijatelji iz Busija nama dolaze na Ognjenu Mariju, slavu Brezičana, a takođe i na godišnji kocert 7. marta kada slavimo osnivanje društva. Postali smo jako bliski, znamo ko kod koga ide, spava, druži se. Puno smo vezani, imamo kontakte i mimo folklora pa ja znam ovde provesti i po sedam dana, rekao nam je Desnica.

Druženje uz muziku i kolo nastavljeno je u parohijskom domu gde su predstavnicima gostujućih KUD-ova dodjeljene zahvalnice, a zahvalnicu KUD „Ćirilo i Metodije“ dobili su i sponzori SZR „Prostor“ i „Baja zidar“. Ovogodišnji festival pomogao je i Savez Srba iz regiona.

D. Bašović

(Da otvorite sliku preko celog ekrana kliknite na nju)

Nema komentara

Napišite komentar