U selu Žarkovac, opština Ruma, održana je peta međunarodna štraparijada

SAČUVATI TRADICIJU I LJUBAV PREMA KONJIMA


U selu Žarkovac, opština Ruma, kod Lovačkog doma, održana je 19. avgusta jubilarna peta po redu međunarodna štraparijada. Na dobro pripremljenoj stazi, pred više hiljada takmičara i posjetilaca, ova manifestacija koja okuplja konje i njihove vlasnike iz zemalja regiona, opravdala je naziv „balkanskog prvenstva“. Bila je ovo prilika da se, osim takmičenja, štrapari druže i podsjete one koji su zaboravili, a nauče mlađi naraštaj, sa nekadašnjim načinom izvlačenja stabala iz šume. Ovogodišnju štraparijadu vrlo dobro je organizovalo Udruženje ljubitelja i uzgajivača konja „Vranac“ Žarkovac, uz podršku Opštine Ruma, a najbolji takmičari u šest kategorija nagrađeni su peharima i novčanim nagradama.

Već od ranih jutarnjih časova počeli su se, oko dobro pripremljene arene za takmičenje, okupljati brojni ljubitelji ove sportske vještine, razgledajući još ranije pridošle konje iz Republike Srpske, BiH i Srbije. Neki su putovali do ovog mjesta gotovo 20 sati, uz obavezan predah, kako bi pokazali koliko njihovi ljubimci trenutno vrijede. Sa prostora odakle su pojedini učesnici došli, zbog gustine šuma i nepristupačnih terena, konji još uvijek predstavljaju jedini način izvlačenje trupaca iz šume, tako da ovo nije samo sport, već i uhljebljenje za mnoge od njihovih vlasnika.

 

SINERGIJA USLOV ZA POBJEDU


„Cilj ove manifestacije je očuvanje konjičkog sporta i da se ne zaborave konji izbačeni novim tehnologijama, traktorima i drugim mašinama izvlačenja trupaca iz šume“, rekao je za Srpsko kolo Goran Bajić, predsjednik Udruženje ljubitelja i uzgajivača konja „Vranac“ Žarkovac, dok smo se razgovarali sa njim o programu štraparijade.Takmičenje se odvijalo u šest kategorija, lakoj, srednjoj i teškoj, za samce i parove. Tako da je prije zvaničnog starta grla trebalo izmjeriti, a pojedini konji su sa dosta protivljenja ulazili na platformu stočne vage.

Kako to protokol nalaže, prije samog takmičenja, održan i su i prigodni govori domaćina i predstavnika vlasti. Prvi se okupljenima obratio Stevan Kovačević, predsjednik Skupštiane opštine Ruma. Kovačević je istakao važnost ovakve manifestacje, jer, kako je rekao, osim sportskog nadmetanja ova manifestacija otvara mogućnost da se i mladi ljudi opredijele za uzgoj konja.

„Želim da pohvalim organizatore što već godinama uspješno organizuju štraparijadu i čine je svake godine sve boljom. Želim da pozdravim sve vas posmatrače koji ćete uživati u ovoj manifestaciji, a učesnicima bih poželio uspjeh, uz podsjećanje da takmičenje bude u duhu fer-pleja i da imaju na umu da je dobrobit životinja koje se takmiče najbitnija“, istakao je Kovačević.

Načelnik sremskog okruga Perica Gaković rekao je da štraparijada u Žarkovcu postaje brend i da je to nešto više od obične manifestacije.

„Ova jubilarna peta međunarodna štraparijada je postala brend, kao što je, na primjer, u Novom Sadu Egzit. Posebno zadovoljstvo predstavlja mi to što se održava u Žarkovcu, baš zato što se ovo selo nalazi u Sremskom upravnom okrugu i siguran sam da će trajati godinama i biti zaštitni znak naše sredine“, rekao je Gaković.

Ispred Ministarstva poljoprivrede, šumarstava i vodoprivrede, takmičare i posjetioce pozdravio je pomoćnik ministra Nenad Katanić, rekavši da je do sada bio na svih pet štraparijada i da je svake godine organizacija sve bolja.

„Na ovakvom mjestu, u areni ispred nas, vidjećemo šta znači sinergija između vlasnika grla i životinje. Samo vrhunska sinergija može donijeti rezultat i pobjedu vlasniku, a ovaj vrhunski sport će i danas pokazati da samo najbolji može da pobjedi“, rekao je, između ostalog, Katanić

 

ZA SVAKOG PO NEŠTO


Već pomalo nestrpljivi i konji i njihovi vlasnici, ali i mnogobrojni gledaoci, jedva su dočekali početak takmičenja. Samci lake kategorije imali su oko podneva čast da otvore takmičenje. Zvjezdan, Tarić Zikreta iz Kladnice, Opština Sjenica, prvi je ušao u arenu, a nakon njega još devet konja u ovoj disciplini. Dvostruku pobjedu ostvarila su grla Dragana Ocokoljića, Baća i Bećar i oni su uz još trojicu rivala, jedini uspjeli da pređu ciljnu liniju, a pobjedniku Baći za to je bilo potrebno manje od 45 sekundi.

Petko, Sime Simića, u takmičenju srednje kategorije, do 650 kilograma, za 36 sekundi prešao je tešku stazu, ispred vrlo dobrog Rubina, Zorana Stojanovića Zisa, čiji je zaostatak za pobjednikom iznosio manje od dvije sekunde. Petko je kandidat za „Grlo godine“ na štraparijadama, a plod je to dobre utreniranosti i timarenja u štali braće Simić iz Popučaka kod Valjeva.

Teška kategorija za samce je imala najmanje takmičara, ali je bila i najzahtjevnija. Soko, Džafera Čarkadžića iz Sjenice za minut je prešao stazu, sedam sekundi brže od svog imenjaka vlasnika Samira Aličića iz Izačića kod Bihaća. Treću poziciju izborio je Maks, Dušana Lukića Ducelje iz Drnića kod Bosanskog Petrovca. Samir Aličić, zahvaljujući se kasnije organizatorima, rekao je da je prvi put došao u Srbiju i da do sada ni na jednoj štraparijadi nije ljepše dočekan, a da mu je životna želja bila da dođe i vidi Beograd. Pozvao je sve učesnike i gledaoce da 23. 09. dođu u Izačić na štraparijadu, gdje je on jedan od glavnih organizatora.

Velika vrućina uslovila je vrijeme za predah, da se nešto pojede i popije, obiđu šatre, ali i posjete štandovi na kojima je prodavana oprema za konje, ali i poljoprivredni proizvodi. Jedan dio gledaoca nije mogao da isprati sve trke neposredno pored staze pa su mnogi svoj pogled usmjerili na video bim. Dobra odluka organizatora i veća preglednost za one koji nisu mogli da izbore bolju poziciju oko arene. Dobro mjesto se tražilo i u redu gdje se djelilo meso tek pečenog bika. Prateći takmičenje, vaši reporteri su stigli da ga fotografišu, gotovo ogoljenog. Proradila je jačim intenzitetom i muzika ispod šatri, djeca su se igrala na lijepo uređenom igralištu. Za svakog se našlo ponešto zanimljivo da prekrati pauzu do početka takmičenja parova.

 

TARZAN I HERKULES APSOLUTNI POBJEDNICI


Arena je ponovo počela da ključa pred početak takmičenja parova. Prvi su opet na stazu izašli konji sa najmanjom kilažom i ponovo je Petko, sada sa Golubom u paru bio neprikosnoven. Grla Sime Simića za 25 sekundi su prošla stazu, tri sekunde brže od Riđe i Bećara vlasništvo Vrcić kompani iz Sjenice.

Dva Sokola vlasništvo Džafera Čarkadžića iz Sjenice nisu imali konkurenciju u srednjoj kategoriji. Više od šest sekundi su imali prednost nad jedinim pravim konkurentima Sivcom i Mangom, vlasnika Žarka Nikolića Plavog.

Pred samu završnicu ponovo su organizatori napravili pauzu i tu im se može naći jedina zamjerka , jer se takmičenje u najelitnijoj kategoriji parova teškaša dobrim dijelom odigravalo po mraku. Opasno i za konje i za njihove vlasnike. Naravno da to nije uticalo na rezultate, jer su najbolji pobjedili. Jedini koji su prošli ciljnu ravninu u planirana tri minuta ograničenja bili su Tarzan i Herkules vlasništvo GAS PETROL DRVODEKS-a iz Mrkonjić grada i ovom pobjedom postali i apsolutni šampioni Štraparijade u Žarkovcu. Zisovim Rubinima malo je ostalo da dođu do samog cilja, zaustavili su se na 71,40 metara. Dok su Silba i Acko iz Vrcić kompani iz Sjenice stali na 66,30 metara zauzevši treće mjesto.

Dok je mjesec iznad Žarkovca uveliko osvjetljavao arenu i binu iznad nje, gdje su dijeljene nagrade i pehari, veliki broj gledalaca otišao je sa poprišta cjelodnevnog nadmetanja. Šteta jer je trebalo na kraju gromoglasnim aplauzom nagraditi vlasnike četiri najbolja samca i para. Njihova ljubav prema konjima i želja da se ne ugasi tradicija izvlačenja trupaca iz šume uz njihovu pomoć, prevazlazi okvire bilo kakvog takmičenja. Slavlje je nastavljeno pod šatrom, duboko u noć, uz muziku orkestra braće Dmitrović i pjevačicu narodne muzike Ćane.

Tekst i fotografije : Željko ĐEKIĆ

POBJEDNICI


[ezcol_1half]

– SAMCI –

LAKA

1. Ocokoljić-Baća 44,87
2. Ocokoljić-Bećar 1,07
3. Tarić-Tarzan 1,17
4. Đokanović-Rubin 1,32

SREDNJA

1. Simić-Petko 34,01
2. Zis-Rubin 36,00
3. Čarkadžić-Soko 50,80
4. Aličić –Soko 52,29

TEŠKA

1. Čarkadžić-Soko 1,01
2. Aličić –Soko 1,08
3. Lukić-Maks 1,18
4. Vrcić-Simba 1,28

[/ezcol_1half] [ezcol_1half_end]

– PAROVI –

LAKA

1. Simić-Petko i Golub 25,01
2. Vrcić-Riđo i Bećar 26,94
3. Protić-Gidran i Soko 29,49
4. Ocokoljić-Baća i Bećar 38,82

SREDNJA

1. Čarkadžić-Soko i Soko 45,66
2. Nikolić-Sivac i Mango 52,78
3. Đokić-Petko i Cvetko 58,28
4. ZIS-Rubin i Rubin 1,02

TEŠKA

1. Gaspetrol-Drvodeks Tarzan i Herkules 1,43
2. ZiS-Rubini 71,4 m
3. Vrcić-Simba i Acko 66,3
4. Čarkadžić-Soko i Brnjo 56,23

[/ezcol_1half_end]
Nema komentara

Napišite komentar