Mali jubilej u Novom Sadu – U Srpskom narodnom pozorištu održan 5. Festival folklora Srba iz regiona

 U organizaciji Saveza Srba iz regiona i Zavičajnog udruženja “Sava Mrkalj” na velikoj sceni prepunog Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, u nedjelju 17. novembra, održan je 5. Festival folklora Srba iz Krajine, Republike Srpske i Federacije BiH.

Mali jubilej izazvao je već uobičajeno veliko interesovanje publike, pa nije bilo ni čudo što je bilo i onih koji su koncert otpratili stojećki.

Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta je kao predsjednik Saveza Srba iz regiona utemeljivač ovog festivala koji je u Novom Sadu postao zaštitni znak ljudi sa dva zavičaja. Uoči početka manifestacije pred okupljenim novinarima Linta je položaj dva miliona Srba koji žive u regionu ocijenio katastrofalnim, izuzimajući Mađarsku i Rumuniju.

– Kultura srpskog naroda je različita i moramo da njegujemo jedinstvo i istovremeno poštujemo razlike koje postoje u srpskom korpusu u najpozitivnijem smislu. Vojvodina je dobar primjer integracija, bilo da je riječ o onima koji su došli nakon Prvog svjetskog rata kao solunski dobrovoljci, ili onima iz “osme ofanzive” nakon Drugog svjetskog rata, kao i onih koji su krajem vijeka stigli sa ratom zahvaćenih područja. Vojvodina je dobra kuća, kako za starosjedioce, tako i za koloniste i pripadnike svih nacionalnih manjina.Zato je veoma važno da podstičemo vrijednosti tolerancije, međusobno poštovanje i uvažavanje kao osnovu harmoničnog života cijele zajednice- poručio je Linta.

Prema riječima Zorice Vlajinić, predsjednice udruženja “Sava Mrkalj” i jednog od koordinatora ovogodišnjeg festivala, cilj ove manifestacije je da predstavi kulturno nasljeđe sa svih prostora na kome žive ili su živjeli Srbi.

– Prilikom odabira selekcije za festival upravo su to bili kriterijumi kojima su organizatori bili rukovođeni. Na prostoru sjeverne srpske pokrajine egzistira i uspješno radi veliki broj kulturno-umjetničkih društava i zavičajnih udruženja koja su uspjela da sačuvaju svoje običaje, jezik i kulturu. U bogatstvu različitosti koja postoji u Novom Sadu ovo je prilika da se i oni predstave u eminentnoj ustanovi kulture – rekla je Vlajinićeva, koja je kasnije sa scene “Jovan Đorđević” SNP-a, u ime domaćina, pozdravila učesnike i prisutne goste.

U ime predsjednice Republike Srpske i premijera RS goste je pozdravio Mlađen Cicović, direktor Predstavništva RS u Beogradu.

– Narod koji zna da čuva svoju tradiciju, kulturu, nauku i umjetnost, kao i svoju vjeru je narod koji ima budućnost. To je prostor koji nema granica i predstavlja jedinstven duhovni, kulturni i etnički prostor gdje god Srbi žive. Ako budemo čuvali naš nacionalni identitet, naša budućnost je izvjesna. U to ime neka nam živi Republika Srpska, Srbija i  Krajina – poručio je Cicović.

U ime pokrajinske Vlade goste je pozdravio Duško Ćutilo, direktor Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima.

-Pokrajinska Vlada i Fond imali su razne vidove saradnje sa Savezom Srba iz regiona i Zavičajnim udruženjem “Sava Mrkalj”, što će se sasvim sigurno nastaviti i u budućnosti -poručio je Ćutilo citirajući Crnčevićevu poruku “Svi mi sebe dugujemo nekoj deci, budimo potomci da bi bili preci”.

U ime grada domaćina goste je pozdravio pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović.

– Ovaj festival poprimio je obrise ozbiljne tradicije sa jedne strane, a sa druge strane istrajnost organizatora da upotpuni i ovako prebogat kolorit i svakodnevicu svakog novembra u Novom Sadu, koji tako ponosno nosi titulu omladinske prestonice Evrope 2019. i evropske prestonicekulture 2021. godine – poručio je Petrović. On je istakao da će Grad Novi Sad, na čelu sa gradonačelnikom Vučevićem, uvijek biti spreman da podrži svoju braću po vjeri i krvi.

Na sceni “Jovan Đorđević” u programu koji je već po tradiciji vodio glasoviti srpski novinar Milivoje Beštić predstavilo se osam kulturno-umjetničkih društava.

Program je započeo izvođenjem himne koju su zajednički otpjevali učenici horova OŠ “Nikola Tesla” i “Miloš Crnjanski” iz Novog Sada, pod dirigentskom palicom Aleksandre Avemarie i Tine Benić.

Sa četrnaest plesnih parova, uz pratnju orkestra, Saborske igre iz stare Banjaluke prikazao je KUD „Piskavica“.

Publika se silno zabavila uz KUD “Marko Orešković” iz Bačkog Gračaca, a zavičajni monolog Mire Mandić pozdravljen je ovacijama.

Folklorno udruženje „Veliko kolo“ iz Veternika prikazalo je svedbene običaje iz Gnjilana, Aj` veseli se kućni domaćine, dok se KUD “Sveti Sava” iz Kaća predstavio Igrama iz Glamoča.

Đurđevdanske poruke uz igre sa Korduna prikazao je SKC “Vuk Stefanović Karadžić” iz Bačke Topole, dok je dah srpske Crne Gore donio KUD “Durmitor” iz Kule.

Ovom prilikom u Novom Sadu premijerno se predstavio i KUD “Srpski vez” iz Kumanova, dok je program završen Srpskim igrama iz Zapadne Slavonije koje je izveo ANI SKD „Prosvjeta“ iz Vukovara.

Nakon programa dodijeljene su zahvalnice učesnicima, a neki od njih podijelili su svoje utiske za čitaoce Srpskog kola.

Dalibor Kitanović, direktor KUD-a “Srpske vez” iz Sjeverne Makedonije, je rekao da ovo društvo postoji 7 godina.

– Prvi put smo u Novom Sadu i na ovoj manifestaciji i utisci su fenomenalni – rekao je Kitanović, uz zahvalnost organizatorima na pozivu.

-Predstavili smo se Igrama iz Kumanovskog polja, jer naš osnovni zadatak i jeste da sačuvamo srpsku kulturu i tradiciju – rekao je Kitanović i naveo da KUD broji 120 članova koji su raspoređeni u prvi, omladinski i dva dječja ansambla.

– Imamo orkestar, dramsku i pjevačku sekciju i održali smo sedam godišnjih koncerata. Problemi su veliki, ali niko nam ne može oduzeti želju za očuvanjem srpskog identiteta. Popis nije urađen 17 godina, pa iako zvanični podaci govore da u Sjevernoj Makedoniji živi 36.000 Srba, od čega je trećina u Kumanovu, tvrdim da je taj broj daleko veći – rekao nam je Kitanović, uz nadu da će KUD “Srpski vez” i ubuduće učestvovati na ovom festivalu.

Dejan Kurucić iz ANI SKD „Prosvjeta“ Vukovar nije krio zadovoljstvo zbog prvog učešća na ovom festivalu.

-Naredne godine navršavamo 20 godina postojanja. U sklopu našeg društva okuplja se oko 70 članova koji su raspoređeni u folklorni ansambl i narodni i tamburaški orkestar – rekao je Kurucić.

Sjajan utisak ostavili su članovi KUD “Piskavica”. Riječ je o društvu iz banjalučkog predgrađa koje stvara 17 godina i do sada su imali nastupe u Brižu, Gentu, Veneciji, Pragu, Parizu, Sankt Peterburgu, Berlinu.

Mirko Arambašić, sekretar KUD-a “Piskavica”, rekao je da je oduševljen sjajnim odzivom publike u Novom Sadu.

-Program je pokazao našu raznolikost i oduševljen sam viđenim koreografijama.

Naš KUD je u RS poznat i po izvornom folkloru i u programu izvodimo i predstavljamo narodne običaje – rekao je Arambašić koji je napomenuo da ovo društvo broji 180 članova a poznato je i kao organizator međunarodnog festivala “Kozara etno”, koje će se naredne godine održati od 2. do 5. jula.

Jovica Vuković, stručni rukovodilac KUD-a Durmitor iz Kule,ispričao je da ovo društvo gaji tradiciju Stare Hercegovine.

– Nismo pristalice modernih umjetničkih eksperimenata, već insistiramo na izvornom čuvanju tradicije -rekao je Vuković uz napomenu da je društvo osnovano 2002. godine i da broji oko 200 članova.

Jedna od zvijezdi večeri, Mira Mandić iz KUD-a „Marko Orešković“ iz Bačkog Gračaca, rekla je da je njihovo društvo prepoznatljivo po običajima iz Like, kao i da su oni organizatori festivala Ne zaboravi rode,koji već 30 godina sa uspjehom održavaju.

– Imamo oko 60 članova društva. Stariju grupu čini 25 članova, u omladinskoj imamo oko 30-ak, dok smo posebno ponosni na djecu koja kod nas počinju već od četvrte godine-kroz osmijeh kaže Mira, ponosna što krv nije voda, pa je najmlađi izvođač ovog festivala bila njena šestogodišnja rođaka iz sela Petriković.

Peti festival folklora održan je uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s vjerskim zajednicama, Uprave za kulturu Grada Novog Sada, Komesarijata za izbjeglice i migracije Republike Srbije i Srpskog narodnog pozorišta.

Trifko Ćorović

Nema komentara

Napišite komentar