трећи меморијални

Ветерани Звезде, Партизана, РС и РСК одиграли трећи меморијални турнир „Да се не заборави“

Бивши фудбалери „Црвене Звезде“и „Партизана“ те више клубова из „Републике Српске Крајине“ и „Српске“ дали су на свој начин допринос обиљежавању страдања српског народа Крајине у злочиначкоj акцији хрватске војске „Олуја“. У суботу 5. августа одигран је трећи меморијални турнир у малом фудбалу под називом “Да се не заборави“ у балону за мали фудбал у Спортском центру „Кошутњак“ у Београду. Организатори су били Mомир Милета и Горан Поповић. Отварајући турнир они су истакли да је жеља да се нагласи јединство српског народа у часу када се сjећамо наших настрадалих сународника.

-Припала ми је част да Вам се обратим у име организатора и захвалим што сте се одазвали позиву да на оваj начин и онако како то само искрени спортисти знају – кроз залагање и фер плеј игру – одамо почаст и сjетимо се свих жртава акције „Олуја“, рекао је Поповић изразивши задовољство што се ове године позиву одазвао и „Партизан“ тако да се и у учешћу два наша најбоља клуба симболички огледа јединство српског народа. Минутом ћутње одата је почаст жртвама „Олује“.

Прво мјесто заузела је екипа „Српска“ побједом над екипама Партизана 5:3 и у финалу побједом над Црвеном звездом од 8:1. Капитен екипе „Српска“ Жељко Бакмаз, некaдашњи играч Гласинца из Сокоца, примио je побjеднички пехар. У изјави за Српско коло Бакмаз наглашава да је резултат био у другом плану.

-Овдjе смо јер поштујемо наше жртве и да подjсетимо на то шта се догодило прије 20 година. Надам се да ће турнир потрајати и да ћемо се састајати овако и убудуће. Мада је резултат у другом плану било би ипак много љепше да је Звезда послала бољи тим, рекао је Бакмаз.  Tим РСК био је бољи у извођењу пенала од Партизана тако да је заузео треће мjесто.

Турнир је био прилика за срдачне сусрете и подсjећања на некадашње дане. Доктор Стеван Вукша легендарни доктор ФК Велебит из Бенковца, нам је представио бившег фудбалера Момира Милету као човjека који је Радаковићу два пута дао гол са 45 метара. Милета је богату каријеру завршио у Чукаричком 1995. године.

-Бенковац је навијао за Звезду, ишли су некада возови за Београд по 12.000 навијача у њима. Џаја нам је у знак захвалности дао дио стативе и дио мреже са Маракане и то је и данас тамо у Бенковцу мада су неки Хрвати хтели да избаце. Иначе у Бенковцу, одакле је супруга Миљана Миљанића, гдjе су звездини фудбалери имали припреме, Пикси је потписао предуговор за Звезду. ФК Велебит је дакле имао кључну улогу у његовом преласку из Радничког, причао нам је доктор Вукша. Једна од занимљивијих ситуација којих се сjећа је покушај да се ФК Велебит за зеленим столом спречи да пређе у виши ранг такмичења, јединствену хрватску лигу:

-Преко ноћи донесено је правило да војници ЈНА не могу играти па нам је одузето неких пет, шест бодова. Све су то нaмjештали у корист ФК „Јунак“ из Сиња, града који нам је украо „алку“. Ипак ми смо до краја побеђивали, а они губили да би у међусобном окршају ми побjедили са 5:0.

Антрфиле

За Српску су играли: Љубо Томић, Слободан Кнежевић, Мато Гурушић, Раде Буњевац, Мићо Сушић, Жељко Бакмаз, Дејан Црнадак, Антонијо Золокар, Бојан Бурић и Владо Гацић.

У саставу Црвене Звезде најзвучније име је био Здравко Боровница који, међутим, није играо у финалној утакмици, а уз њега су играли Зоран Николић, Перица Огњеновић, Далибор Шкорић, Драган Стевовић, Владимир Тинтор, Милан Ђаковић, Бранко Николић.

Тим РСК: Васо Јањић из Дрниша, Дејан Туркаљ из Книна, Момир Милeта из Тепљуха, Никола Перић из Оћестова, Душан Влаисављевић из Коренице, Саша Стегњаја из Бенковца, Горан Радић и Слободан Маџар из Пакраца.

Партизан су претстављали: Митко Стојановски, Жељко Будиша, Милорад Жунић, Зоран Ђурић, Зоран Каденић, Давор МИљевић, Миле Бојановић и Миле Радовић.

Драган Башовић

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“9812″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1502629214878″]

Нема коментара

Напишите коментар