Banijci u Subotici proslavili slavu Rođenje Presvete Bogorodice – Mala Gospojina

Zavičajno udruženje Banija Subotica obilježilo je u restoranu Madera krsnu slavu Rođenje Presvete Bogorodice,  Mala Gospojina. Svečanom obredu sječenja slavskog kolača prisustvovali su brojni Banijci iz Subotice i iz okolnih mjesta, kao i prijatelji iz drugih zavičajnih udruženja i klubova iz Pačira, Bajmoka, Bačke Topole, Subotice, Feketića (Ličani, Slavonci, Dalmatinci, Kordunaši, Vrbljanci, Republika Srpska, Srbi iz Crne Gore…), kao i Rusko-srpsko društvo.

Slavski kolač presjekao je sveštenik Dragan Stokin. Poslije osveštavanja slavskog žita otac Dragan Stokin je istakao značaj ovakvih okupljanja, i očuvanja tradicije i vjere.

Ovogodišnji kum krsne slave bio je predsjednik Udruženja Banija Čedo Pađen. Kumstva se za sljedeću slavu prihvatio Željko Zinaja za koga je Čedo Pađen naglasio da je čestit čovjek.

Pađen je naglasio kako mu je bila izuzetna čast i odgovornost prihvatiti se kumstva, i poželio svima ugodnu večer.

– Našim aktivnostima i okupljanjima čuvamo sjećanje na rodni kraj, na našu Baniju koju svi istinski nosimo u srcu.

Slavi su prisustvovali mnogobrojni gosti iz pokrajince i gradske uprave, gošće iz Gline Ljilja Varga i Brankica Madžarev, koje su od svih prisutnih gostiju u svečanoj sali restorana gromoglasno pozdravljene dugotrajnim aplauzom.

Kako nam je rekao Željko Tintor predsjednik Upravnog odbora Udruženja srce im je puno kada se za slavu okupi veliki broj Banijaca i prijatelja Banije.

Druženje uz hranu, pjesmu Su benda i kolo se nastavilo do ranih jutarnjih časova.

Željko Tintor je ovom prilikom najavio Festival zavičajnih pjesama koji će se održati 14.12. u Hali sportova u Subotici, kao i nešto raniji obilazak manastira.

– Organizovali smo pokloničko putovanje od 18. do 20. oktobra, u manastire Crna reka gdje ćemo prisustvovati liturgiji, Sopoćani, Đurđevi stupovi, Petrova crkva, Studenica gdje ćemo prenoćiti i prisustvovati liturgiji – rekao je Tintor i dodao da poslije Studenice idu u Žiču, Ljubostinju, Manasiju i Ravanicu.

Prijave su u toku.

Tekst: Dragana Bokun

Foto: Željko Tintor

Nema komentara

Napišite komentar