Održano 14. Zavičajno prelo u Inđiji

Izvorna grupa „Kordun“ koja djeluje u okviru KUD „Soko“ iz Inđije je 1. novembra 2019. godine u Domu kulture po 14. put organizovalo tradicionalno Zavičajno prelo.

Kako je u najavi objasnila voditeljka programa Gordana Dragutinović ova manifestacija je prvi put održana 2005. godine pod nazivom Kordunaško prelo, da bi već naredne godine bilo preimenovano u Zavičajno prelo.

Nekada su se ovakvi skupovi bili svakodnevica u raznim krajevima kada bi se, po završetku poljoprivredne sezone i dolaska zime narod sastajao po kućama i pored toplih peći uz rakiju, tamburicu ili usnu harmoniku, zapjevalo i kolo zaigralo.

Prisutne je pozdravio obratio narodni poslanik i predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta. On se zahvalio KUD „SOKO“ iz Inđije i izvornoj grupi „Kordun“ za očuvanje kulture i običaja.

– Veoma je važno da čuvamo našu kulturu i običaje i prenosimo na mlađe generacije. Narod koji zaboravlja svoju kulturu, običaje i tradiciju nestaje. Potrebno je animirati što više mladih naraštaja koji bi nastavili da se bave očuvanjem srpske krajiške tradicije i identiteta – poručio je Linta i domaćinima poželio puno sreće u daljem radu.

Za uspješan rad i rezultate KUD-a „SOKO“ a i IG Kordun, zaslužna je u velikom djelu predsjednica tog KUD-a Nataša Kosanović. Ona je ispričala istorijat ovog društva.

– KUD „SOKO“ iz Inđije osnovan je davne 1948 godine tada pod nazivom KUD „Dušan Jerković“ da bi nakon određenog vremena bio preimenovan u „Društvo za Srpski preporod Inđija“. Zadnjih 25 godina nosi naziv KUD „Soko“ Inđija. Danas društvo broji oko 200 članova razvrstanih u šest folklornih sekcija, dvije ženske pjevačke grupe, izvornu grupu Kordun i rekreativni folklor. Okupljamo članove svih generacija, među kojima ima i djece od šest godina. Njegujemo pjesme, igre, običaje iz čitave Srbije – rekla je Nataša Kosanović.

Ona se posebno osvrnula na rad izvorne grupe Kordun koju čine: Bulić Branka, Fuštar Boško, Guzjan Mirjana, Jović Miloš, Lukić Milan, Obradović Janko, Obradović Ljubica, Odor Ljubica, Paić Milka, Pejić Verica, Perić Mićo, Perić Mileva, Piger Mara, Stojaković Snježana, Stojanović Branka, Vuletić Miloš, Knežević Mira, Milošević Mile.

 

 

– Ova grupa se isključivo bavi očuvanjem običaja sa prostora Korduna sa željom da ih prenesu na mlađe naraštaje – objasnila je Kosanovićeva.

Pored domaćina izvorne grupe Kordun u programu su učestvovali i članovi ženske pjevačke grupe KUD „Soko“, Sretenjske zore Ranilović – Aranđelovac, Udruženje građana „Sana“ – Stara Pazova, KUD „Vuk Karadžić“ – Čonoplja, KUD „Petrova gora Kordun“ – Beograd, Zavičajno udruženje „Podgrmeč“ – Žitište, Zavičajno udruženje Slavonaca – Beograd.

Među gostima je bio i predsjednik Zavičajnog kluba Kordunaša Petar Šaula.

Po završetku programa učesnici su nastavili druženje u inđijskom restoranu „Flamingo“ gdje su im dodjeljena priznanja i zahvalnice za učešće na prelu. Igralo se i pjevalo do kasno u u noć uz krajišku muzičku grupu „Zavičaj“ vokalne soliste Đorđa Stanića – Čađe i Slavoljuba Aleksića.

Video zapis sa ovog događaja je u ime Zavičajnog kluba kordunaša napravio snimatelj Milan Jovanović.

Organizatori su se posebno zahvalili sponzorima Opštini Inđija, Kulturnom centru Inđija, Perić trans kompani – Beograd, Korkovado d.o.o. – Beograd, Zavičajnom klubu Kordunaša – Beograd, SUR „Vrelo Knin“ – Inđija, PTR „Roki“ Putinci, Milanu Jovanoviću , Zoranu Vuletiću, Draganu Cvjetićaninu, Predragu Stojakoviću, taksi prevozu – Stara Pazova, apoteci „Kamilica – Inđija, Milu Gaku – Inđija, RTV „Mega“ – Inđija.

Informativna služba
Saveza Srba iz regiona

Nema komentara

Napišite komentar