Savez srpskih udruženja Sjevernobačkog okruga na Zavičajnim danima čuva kulturni, duhovni i nacionalni identitet

Subotičani su u sklopu Zavičajnih dana u petak 6.9.2019. i subotu 7.9.2019.  kada je bilo i svečano zatvaranje mogli da uživaju u bogatom kulturno-umjetničkom programu.

 

Koncert Koktel benda


U petak su nastupali SKD Prosvjeta pododbor Vukovar, KUD Mladost iz Subotice, KUD Aleksandrovo Subotica, Bratstvo Subotica, HKC Bunjevačko kolo, KUD Vuk Karadžić Čonoplja, MPG Banija Subotica i KUD Bard Srbobran.

Nakon nastupa folklornih ansambala i pjevačkih grupa uslijedio je koncert Koktel benda iz Beograda.

 

Susret zavičajnih pisaca u Gradskoj biblioteci


U subotu je u Gradskoj biblioteci održan Susret zavičajnih pisaca. Prethodono je objavljen konkurs, te je pristiglo nekoliko stotina pjesama zavičajne poezije. Žiri u sastavu Ratko Rale Belić, Jasmin Ademović, Marjan Vig i Ilija Sanski Klepić imao je pune ruke posla. Odlučili su da prva nagrada pripadne Marici Ćirović, drugu nagradu su podijelili Radmila Šandor i Nevena Milosavljević , a treća nagrada je pripala Nađi Brankov, Aleksandru Jovanoviću i Momčilu Tubiću.

Pohvale su uručene Slavici Agić, Katarini Branković Gajić, Dijani Uherek Stevanović, Pavki Martinović, Aleksandru Pavloviću, Milanu Čoraku, Senahidu Neziroviću i Vladimiru Arackom.

Pjesme su ušle u Zbornik Grumen zemlje.

Posebna pohvala za dječju poeziju pripala je Maji Muhić i Tijani Našpalić.

 

Igra kolo i u kolu


Poslije književnog druženja u Gradskoj biblioteci uslijedio je nastup folklornih anasambala i pjevačkih grupa na Trgu pod sloganom Igra kolo i u kolu.

Tako da je mnogobrojna publika mogla da vidi nastupe guslara Miljana Vujovića (predsjednik KUD guslara Vuk Mandušić, Prela iz Čuruga, KUD-a LJešće iz Lješća, KUD-a Aleksandrovo, nastupali su još ŽPG Car Dušan Silni iz Feketića, KUD Marko Orešković iz Bačkog Gračaca, MPG Banija iz Beograda, Đurđevak iz Kljajićeva i SKC Stevan Sremac iz Sente.

Zavičajne dane je zatvorio direktor Fonda za pružanje pomoći izbjeglim, prognanim i raseljenim licima Duško Ćutilo.

Pred sam kraj nastupa počela je da pada kiša, ali publika se nije u potunosti razišla, našli su skrovišta od kiše, ili su ponijeli kišobran i ispratili nastupe kudova do kraja. Međutim, zbog nepogodnih vremenskih prilika koncert Željka Šašića je ipak otkazan.

Organizatori ne kriju zadovoljstvo, Subotičani i gosti Subotice mogli su da uživaju od 2–8. septembra i ove godine u koncertima, nastupima KUD-ova svih narodnosti, književnim susretima. Bilo je tu i sportskih aktivnosti, zabava za najmlađe, pa čak su i bebe imale svoju konferenciju.

Cilj Saveza srpskih udruženja je očuvanje kulturnog, duhovnog i nacionalnog identiteta srpskog naroda na prostoru Sjevernobačkog okruga, ali su Zavičajni dani takođe i doprinos multikulturalnosti Subotice. Kako je rekao predsjednik Saveza Borivoje Vukajlović Subotica je grad koji je uvijek bio otvoren za različite kulture .

– Naš grad je uvijek bio tolerantan i ovdje je suživot način života, ne jedan pored drugog, nego jedan sa drugim – rekao je Borivoje Vukajlović i dodao da su stvaraoci, umjetnici, gosti i učesnici programa grad učinili još ljepšim i većim.

– Zato postoji naša manifestacija , koja je u ovih 6 godina prerasla u tradiciju. Na kraju ove manifestacije možemo slobodno reći da su Zavičajni dani u potpunosti uspjeli.

Vukajlović se zahvalio Gradskoj upravi Subotice i svim dobronamjernim prijateljima koji su  podržali manifestaciju.

Na visini zadatka je bio i novinar Milivoje Beštić koji je vodio cjelokupan program.

Tekst: Dragana Bokun
Foto: Miloš Radović i Blagoje Acan

 

 

 

Nema komentara

Napišite komentar