Завичајно удружење Далмација Суботица прославило је 12 година од свог оснивања.

У Великој вијећници Градске куће у Суботици извођењем монодраме Досиje Доситеј 12. јуна 2022. Завичајно удружење Далмација прославило је 12 година од свог оснивања.

На самом почетку манифестације пјесму Востани Сербије отпјевао је Горан Цветковић.

Монодрама је инспирисана Доситејевим радом и његовим доласком у Београд пред крај живота, премијерно је изведена у Музеју Вука и Доситеја 23. јануара 2022.

Лик Доситеја Обрадовића оживљава глумац Владимир Цвејић, који посјетиоце упознаје са епохом у којој је Доситеј живио, личностима с којима се сусретао и атмосфером у којој се рађала српска независност током Првог српског устанка. Сценарио потписује кустос Музеја Елиана Гавриловић, а организацију Миодраг Томић кустос едукатор Народног музеја у Београду.

Градоначелник Суботице Стеван Бакић је присуствовао обиљежавању годишњице и истакао да су руководство и чланови Завичајног удружења Далмација квалитетним радом успјели да обичаје и традицију свог родног краја уврсте у културни живот Суботице и да себе представе као добре домаћине и суграђане свима онима са којима живе у овом граду.

— Завичајном удружењу Далмација још једном честитам дванаесту годишњицу постојања и рада и захваљујем што ме редовно позивате да будем ваш гост на оваквим свечаностима. Изражавам и захвалност што сте монодраму Досије Доситеј даровали Суботици која ће увијек бити ту за вас, што потврђује и чињеница да ваше удружење највећи број свечаности и манифестација реализује управо у Градској кући — истакао је Бакић.

Присутнима у Великој вијећници обратили су се предсједница Управног одбора Завичајног удружења Далмација, Татјана Мандић и том приликом поздравила Андреја Милина и његову супругу из Темишвара, родног краја бесмртног Доситеја Обрадовића, као и земљаке, сталне сараднике Удружења проф. др Обрада Зелића, проф. др Николу Грдинића, проф. др Вељка Ђурића Мишину, и др Милана Гулића, Војина Калинића те текстописца и сценаристу монодраме и управницу Музеја Вука и Доситеја Илијану Гавриловић као и извођача Монодраме Досије Доситеј глумца Владимира Цвејића и великог добротвора Петра Грубора.

— ЗУ Далмација слави 12 година свог рада и постојања а то свакако не би било могуће без вас, наших чланова, добрих, часних и племенитих људи који сте препознали нашу жељу да се очува вјера, обичаји, традиција и култура крајева из којих потичемо — наших огњишта. Можемо да одемо било куда, можемо да имамо много или мало, да будемо срећни или тужни, али оно што је урезано у нашим срцима и оно што су наши обичаји, то нам не може узети нико, то су трајне вриједности нашег постојања, а овај вечерашњи скуп то свакако и доказује – рекла је Татјана Мандић и додала да посебну захвалност за помоћ у вечерашњој организацији  дугују граду  Суботица и господину Душану Рашковићу из села Жагровић поред Книна.

Вриједни неимар мр Милорад С. Кураица рекао је да је најважнија активност које је Удружење имало свакако санација, уређење, адаптација и довођење у једно функционално стање Доситејеве Братске куће у селу Плавно поред Книна, који су радили пуне три године и тако уређен објекат свечано отворили 29. августа 2021. године.

— Исто тако значајно јесте да смо штампали каталог моје изложбе фотографија Доситеј и српско Плавно 1769 – 2019. у 500 примјерака, Пилипенде у 500 примјерака, урадили смо Монографију нашег десетогодишњег рада, поставили изложбу посвећену Доситеју Обрадовићу у десетак мјеста Републике Србије, такође је и стална поставка у обновљеној Братској кући, а тамо је и статуа Доситеја Обрадовића коју је на основу скице Рудолфа Валдеца урадио вајар Народног музеја Ристо Михић. Треба истаћи да је поред сада Плавна оваква статуа Доситеја била само у Чакову, родној кући Доситеја Обрадовића, Музеју Града Београда и Музеју Вука и Доситеја саставном дијелу Народног музеја у Београду.

Поклоничко путовање у Далмацију Стазама Доситеја организовали су прошло љето као и вечери посвећене Стојану Јанковићу, Обраду Милићу, Герасиму Зелићу, Јовану Радуловићу, Сими Матавуљу, Јованки Савић Вукановић, Весни Томић, Сави Бјелановићи, епископу Стефану Кнежевићу…

Свакако су поносни и на изложбу фотографија која је путујући кроз Србију стигла и до дијаспоре и свуда изазвала позитивне реакције.

— Изложба фотографија и каталог Знаменити Срби Далмације изложена је два пута у Суботици, у Новом Саду и Батајници, али и у Чикагу два пута. План је да буде постављена 9. 7. у Станишићу код Сомбора,  5. 8. у Кикинди и 19. 8. 2022. у Зрењанину. Такође, ради се да изложба буде у Темишвару, Трсту, Будимпешти и Храму Светога Саве у Београду.

Присутнима су се обратили и кустоскиња Музеја Вука и Доситеја Народног музеја Србије, Елиана Гавриловић, и кустос музеја у Темишвару, Андреј Милин.

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

Фото: ФБ профил Стеван Бакић

 

 

Нема коментара

Напишите коментар