Veterani Zvezde i RSK međusobnim susretom podsjetili se srpskih žrtava

 

MILOŠ BURSAĆ ISTORPEDOVAO ZEMLJAKE


Nekadašnji fudbaleri „Crvene Zvezde“ i „Republike Srpske Krajine“, na svoj način, dali su doprinos obilježavanju stradanja srpskog naroda u zločinačkoj akciji hrvatske vojske „Oluja“. Na Altini, jednom od najvećih naselja u Beogradu, gdje su prognani sa prostora RSK pronašli novo utočište, 31. avgusta, prijateljskom utakmicom u malom fudbalu, sjetili su se, prije svih, stradalih fudbalera i sportskih radnika sa područja RSK, kao i ostalih poginulih i nestalih tokom četverogodišnjeg rata na tom prostoru. Mada rezultat na prijateljskim utakmicama veterana nikada nije u prvom planu, pogotovo prilikom obilježavanja stradanja srpskog naroda, vrijedi zabilježiti da je završen rezultatom 10:8 u korist Crvene zvezde.

Detalj sa utakmice

DA SE NE ZABORAVI


Pod imenom “Da se ne zaboravi”, odigrano je nekoliko turnira u malom fudbalu, povodom obilježavanja „Oluje“ u balonu kampa Košutnjak. Igrali su, pored Zvezde i RSK, i reprezentacija Republike Srpske i veterani Partizana. Nažalost, ova tradicija je prekinuta, a zahvaljujući sportskim entuzijastima iz Krajine, Mili Sovilju i dr Stevanu Vukši, ponovo je došlo do susreta veterana Crvene zvezde i reprezentacije RSK, ovog puta na Altini, jednom od najvećih beogradskih naselja gdje su Krajišnici pronašli svoje novo prebivalište.

Veterane Crvene zvezde, predvođene sa klupe, jednom od legendi Zvezde Milošem Šestićem, i reprezentacije Srpske Krajine, predvođene dvojcem Sovilj- dr Vukša, na teren je izveo nekadašnji savezni sudija iz Benkovca, Davor Miljević.

Dr Stevan Vukša, Damir Šarić i Marko Stegnjaja

U publici su se našli mnogi poznati sportski radnici i igrači, ponikli na krajiškim terenima, između ostalih Marko Stegnjaja, Dragan Lacmanović, Saša Štrbac, sadašnji trener prvoligaša Budućnosti iz Dobanovaca, i mnogi drugi.  Početni udarac izveo je najstariji sudionik ovog meča Trivun Travica, svojevremeno igrač dalmatinskog ligaša „Kričke“ iz istoimenog mjesta pored Drniša.

Početni udarac

PRELIJEPI GOLOVI BURSAĆA I GRAOVCA


Uigranost veterana Crvene zvezde je došla do izražaja na samom početku utakmice i nije prošlo nekoliko minuta, a rezultat je već glasio 4:0 u njihovu korist. Mora se priznati da je ipak reprezentacija RSK imala veliku šansu da povede, ali sa nekoliko metara od gola, nedovoljno precizan bio je Dalibor Škorić, nekadašnji član beogradske Crvene zvezde.

Dalibor Škorić u akciji

Pošto je utakmica igrana na terenu sa većim dimenzijama i golovima od uobičajenih za mali fudbal, šanse su se, kao na traci, ređale i sa jedne i sa druge strane. Svakako, jedan od najljepših trenutaka bio je sjajno izveden udarac Miloša Bursaća sa desetak metara, kada je lopta između prečke i stative gotovo pocjepala mrežu protivnika. Kakav je to gol bio možda je nabolje parafrazirati izreku Saše Loknera sa SOS kanala, da ga tri golmana odbranila ne bi.

Miloš Bursać (desno) i Alen Graovac (u sredini), strijelci najljepših golova

Na odmor se otišlo vođstvom Crvene zvezde od 6-2. U drugom poluvremenu, Krajišnici su povezali igru, ušli energičnije i Zvezdina razlika počela je da se topi. Sjajan gol u tom periodu igre postigao je Alen Graovac. Samo što je prešao centar snažno je udario po lopti koja se zaustavila u donjem desnom uglu golmana Zvezde Babića. U jednom trenutku, Krajišnici su se približili izjednačenju, ali su veterani Zvezde ubacili u igru svoje najbolje igrače i rutinski završili ovaj meč.

“Krajišnici” bolji u drugom poluvremenu

ZVEZDA ZNA KO SU KRAJIŠNICI


Po završetku utakmice, na trećem poluvremenu održanom u restoranu Velebit u Zemunu, podjeljeni su pehari i zahvalnice. U uvodnoj riječi, Mile Sovilj je rekao da smo se ovaj put okupili kako bi ispoštovali naše žrtve i kako bi se podsjetili na događaje od prije 24 godine koje nikakako ne smijemo zaboraviti. Pobjednički pehar, u ime Crvene zvezde, preuzeo je Saša Marković, sekretar sekcije veterana našeg najtrofejnijeg kluba.

Mile Sovilj i Saša Marković

„ Crvena zvezda zna koliku je podršku imala u Krajini, a zna i da su sada Krajišnici jedni od njenih najvećih poklonika i zato mi je drago što smo danas odigrali ovaj susret u jednom prijateljskom duhu. Posebno želim da istaknem da je „Oluja“ nešto što niko u srpskom narodu ne može zaboraviti, pogotovo Krajišnici koji su prošli kroz tu golgotu“, istakao je Marković, uputivši i izvinjenje što utakmica nije odigrana ranije i što veterani nisu došli u još jačem sastavu, ali u sezoni godišnjih odmora bilo ih je teško okupiti.

Milan Janjić, Neđeljko Vukašin, Mile Sovilj i Špiro Tišma

Na kraju, organizatori su se zahvalili i sponzorima ovog susreta Neđeljku Vukašinu iz Kričaka, vlasniku preduzeća „„KRISTAL SO“ i Saši Stegnjaji vlasniku firme „REFAFLEKS“, bez čije pomoći bi se ovaj susret teško organizovao, kao i domaćinu trećeg poluvremena Petru Dragičeviću, na izvrsnoj hrani i gostoljubivosti osoblja restorana Velebit.

Tekst i fotografije: Željko DROBAC

This is box title

SASTAVI I STRIJELCI


REPUBLIKA SRPSKA KRAJINA – CRVENA ZVEZDA (8:10)

Balon ŠF „Altina“

Sudija: Davor Miljević

Strijelci: Škorić i Marijan po 2, Šarić, Graovac, Turkalj i Travica za RSK i Bursać 4, Seović 3, Nikolić 2 i Đaković 1 za Crvenu zvezdu

REPREZENTACIJA RSK: Milan Janjić, Dejan Turkalj, Slobodan Jokić, Saša Stegnjaja, Boriša Brujić, Alen Marjan i Dalibor Škorić (još su igrali Željko Đekić, Vaso Janjić, Alen Graovac, Dušan Đekić, Željko Ležaja, Damir Šarić, Duško Alavanja)

CRVENA ZVEZDA: Dragan Babić, Branko Nikolić, Miloš Bursać, Dragan Stevović, Nikola Seović, Marko Travica i Milan Đaković (još su igrali Zoran Kavaja i Ljuban Milosavljević)

This is box title

PRVI SUSRET ZVEZDE I RSK 1992. GODINE U VUKOVARU


Novembra davne 1992. godine, na godišnjicu kada su snage JNA i TO oslobodile Vukovar, odigrana je prva utakmica između RSK i Crvene zvezde koju je predvodio tadašnji kapiten Ivan Adžić, strijelac jedinog gola na utakmici. Međutim, pošto je Crvenoj zvezdi UEFA zapretila, ukoliko još jednom to urade, da će ih izbaciti iz svih takmičenja pod njenim okriljem, trebalo je da prođe mnogo vremena da se ove dvije ekipe ponovo sastanu.

This is box title

DR VUKŠA U DVIJE ULOGE


Doktor Stevan Vukša, legendarni doktor FK Velebit iz Benkovca, na ovom meču se našao u dvojnoj ulozi. Kao jedan od koselektora reprezentacije RSK, ali u određenim trenucima i kao ljekar. Doktor Vukša je imao dvije intervencije, prvu, prilikom povrede Saše Stegnjaje tokom utakmice, a drugu po završetku utakmice kada je jednom od zvezdinih igrača zbog malaksalosti trebalo pružiti prvu pomoć. U oba slučaja, dr Vukša je profesionalno odreagovao, baš onako kako ga pamtimo još sa krajiških terena.

Dr Vukša pruža pomoć Saši Stegnjaji

/su_box]

 

Nema komentara

Napišite komentar